MC Cafe

Espresso

Espresso

Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

Składniki

  • 25 – 30 ml kawy MK CAFÉ Premium

Przygotowanie

Do przygotowania kawy możemy użyć domowego ekspresu, albo kawiarki.  Przy korzystaniu z kawiarki, pamiętaj żeby nie ubijać kawy w filtrze. Kiedy z kawiarki zaczyna się wydobywać para, to znaczy, że kawa jest gotowa. Pamiętaj, żeby espresso podać w ciągu minuty od przygotowania.

Espresso Macchiato

Espresso Macchiato

Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

Składniki

  • 1 porcja (30ml) espresso, lub podwójne espresso (30ml)
  • Mleko o wysokiej zawartości tłuszczu

Przygotowanie

Na początku przygotowujemy espresso. Do przygotowania kawy możemy użyć domowego ekspresu, albo kawiarki .

Następnie podgrzewamy i spieniamy mleko za pomocą specjalnego spieniacza do mleka. Na gotową kawę nakładamy łyżeczką piankę z  mleka.

    Americano

    Americano

    Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

    Składniki

    • 1 porcja (30ml) espresso, lub podwójne espresso (30ml)
    • gorąca, ale nie wrząca woda

    Przygotowanie

    Na początku przygotowujemy espresso. Do przygotowania kawy możemy użyć domowego ekspresu, albo kawiarki. Następnie do gotowej kawy dolewamy gorącej wody. Całość możemy udekorować bitą śmietaną.

     

    Czarna kawa z lodami waniliowymi

    Czarna kawa z lodami waniliowymi

    Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

    Składniki

    • gałka lodów waniliowych
    • 150 ml zaparzonej kawy MK CAFÉ Premium

     

    Przygotowanie

    Do kieliszka porcjujemy gałkę lodów waniliowych. Lody delikatnie zalewamy ciepłą, nie gorącą czarną kawą. Całość serwujemy w kieliszku od martini.

    Kawa Grzaniec z mandarynką

    Kawa Grzaniec z mandarynką

    Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

    Składniki

    • 150 ml mocnej kawy np.: MK CAFÉ Premium
    • laska cynamonu
    • 40 ml koniaku
    • 2 goździki
    • mandarynka

    Przygotowanie

    Mandarynkę sparzyć, a następnie przepołowić. Odkroić plasterek, resztę obrać i wycisnąć sok. Kawę wlać do rondelka, dodać cynamon, goździki, sok oraz koniak. Napój podgrzać i przelać przez sitko do kubka lub dużej filiżanki. Dodać zachowany plasterek mandarynki, posypać świeżo zmielonym cynamonem.

    Latte

    Latte

    Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

    Składniki

    • 1 porcja (30ml) espresso lub 50ml mocnej kawy (np. mokka) MK CAFÉ Premium
    • Mleko o wysokiej zawartości tłuszczu
    • Syrop smakowy 

    Przygotowanie

    Na dno szklanki wlewamy wybrany syrop smakowy. Następnie podgrzewamy i spieniamy mleko za pomocą specjalnego spieniacza do mleka. Wlewamy mleko powoli po łyżce tak, aby nie wymieszało się z syropem smakowym.

    Do przygotowania kawy możemy użyć domowego ekspresu, albo kawiarki.  Przed zakosztowaniem kawy, składniki należy wymieszać.

    Latte z miodem i bitą śmietaną

    Latte z miodem i bitą śmietaną

    Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

    Składniki

    • 100 ml zaparzonej kawy MK CAFÉ Premium
    • 200 ml mleka
    • 2 łyżeczki miodu,
    • Bita śmietana
    • Wiórki kokosowe lub płatki migdałów

    Przygotowanie

    Podgrzej mleko (do około 60 st. C) następnie do mleka dodaj miód i spień je przy użyciu ręcznego pieniacza. Wlej spienione mleko do dużej szklanki, pozostaw miejsce na kawę i bitą śmietanę. Odczekaj około pół minuty i wlej bardzo powoli wcześniej przygotowaną gorącą kawę, następnie ułóż na powierzchni kawy bitą śmietanę i posyp ją wiórkami lub płatkami migdałów.

    Cappuccino

    Cappuccino

    Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

    Składniki

    • 100 ml kawy MK CAFÉ Premium (espresso lub mokka)
    • 150 ml schłodzonego tłustego mleka

      Przygotowanie

      Podgrzej mleko do temperatury 60 stopni. Następnie spień je za pomocą specjalnego spieniacza do mleka. Tak przygotowaną gęstą pianką, zalej przygotowaną kawę. Cappuccino jest gotowe.

      Puszyste cappuccino orzechowe

      Puszyste cappuccino orzechowe

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • 30 ml sosu orzechowego (może być polewa do lodów)
      • Espresso lub 50 ml mocnej kawy np.: MK CAFÉ Premium
      • Spienione mleko

      Przygotowanie

      Do filiżanki (pojemność około 200 ml) wlej sos orzechowy. Dodaj zaparzone gorące espresso lub kawę. Filiżankę uzupełnij spienionym mlekiem.

      Mocha

      Mocha

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • 30 ml espresso lub mocnej kawy (np. mokka) MK CAFÉ Premium
      • 4 łyżeczki cukru 
      • 2 łyżeczki kakao 
      • 2/3 szklanki mleka 
      • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
      • bita śmietana i cynamon (do dekoracji) 

      Przygotowanie

      Do garnka wlać mleko, podgrzać a następnie dodać cukier, cukier waniliowy, kakao. Gotować jakieś 15-18 minut, do momentu powstania konsystencji syropu. W między czasie zaparzyć mocną kawę espresso. Do filiżanki wlać przygotowany syrop, następnie kawę i udekorować bitą śmietaną i cynamonem. 

      Amaretto coffee

      Amaretto coffee

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • 150 ml kawy np.: MK CAFÉ Premium
      • 20 ml syropu amaretto lub likieru amaretto
      • 10 ml słodkiego skondensowanego mleka
      • Kawałek skórki z pomarańczy

      Przygotowanie

      Zaparz kawę w filiżance (pojemność około 200 ml). Do kawy wlej syrop lub jeśli chcesz wzmocnić kawę alkoholem, likier amaretto. Jeśli lubisz "białą" kawę, możesz dodać podgrzane mleko skondensowane. Na końcu wyciśnij skórkę z pomarańczy. Dzięki temu poczujesz przyjemny aromat pomarańczowy.

      Rozgrzewająca Irish Coffee

      Rozgrzewająca Irish Coffee

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • 100 ml kawy np.: MK CAFÉ Premium
      • 20 ml irlandzkiej whiskey
      • 20 ml likieru Grand Marnier
      • Łyżeczka cukru trzcinowego
      • 60 ml słodkiej śmietanki 30%

      Przygotowanie

      Do niewielkiego naczynia wlej whiskey, likier, dodaj cukier i wszystko podgrzej. Następnie przelej do szklanki (pojemność około 200 ml) i dodaj kawę - powinno zostać około 1 centymetra wolnej przestrzeni w szklance.

      Na końcu powoli, najlepiej po łyżce, wlej śmietankę tak, żeby pozostała ona na górze napoju. Pij nie mieszając, niech śmietanka i kawa powoli spływają do ust.

      Korzenna chai coffee

      Korzenna chai coffee

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • Herbata "zimowa" o korzennym smaku, może być np. "Chai Tee"
      • 1 espresso lub 50 ml bardzo mocnej kawy np.: MK CAFÉ Premium
      • 100 ml mleka
      • Opcjonalnie łyżeczka miodu

      Przygotowanie

      Zaparz herbatę korzenną w 100 ml wody. Najlepsza będzie Chai Tee - można ją kupić w sklepach z herbatami. Gorącą herbatę przelej do dużej szklanki o pojemności około 300 ml. Dolej espresso lub mocną kawę. Uzupełnij szklankę wcześniej podgrzanym (do ok. 60o C)  i spienionym mlekiem,  tak jak to się robi przy cafe latte. W razie potrzeby możesz osłodzić swoją kawę miodem.

      Zakręcona ajer coffee

      Zakręcona ajer coffee

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • 1 żółtko
      • 1 łyżeczka cukru
      • Espresso lub 50 ml mocnej kawy np.: MK CAFÉ Premium
      • 100 ml mleka
      • Bita śmietana
      • Opcjonalnie 20 ml Brandy

      Przygotowanie

      Utrzyj żółtko z cukrem na puszystą masę, tak jak przygotowuje się klasyczny kogel-mogel. Jeśli planujesz wzmocnić kawę alkoholem, pod koniec ucierania powoli i bardzo delikatnie dolewaj Brandy. Przełóż utarte żółtko do szklanki o pojemności około 250 ml. Powoli wlej wcześniej podgrzane i spienione mleko. Odczekaj chwilę, a następnie delikatnie, żeby warstwy nie zmieszały się, wlej do mleka kawę. Wierzch udekoruj bitą śmietaną  i ewentualnie wiórkami czekolady.

      Kawa z kremem orzechowo-czekoladowym

      Kawa z kremem orzechowo-czekoladowym

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • 3-4 łyżeczki kremu orzechowego
      • 150 ml zaparzonej kawy MK CAFÉ Premium,
      • 20 ml śmietanki kremówki

      Przygotowanie

      Do dużej filiżanki lub szklanki włóż krem orzechowy (typu nutella), następnie zalej go gorącą kawą i wymieszaj. Na końcu delikatnie (wlewając delikatnym strumieniem po łyzce) dodaj śmietankę.  Przed wypiciem wszystko dokładnie wymieszaj tak aby krem połączyła się z kawą.

      Czekoladowe otulenie

      Czekoladowe otulenie

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • 100 ml zaparzonej kawy MK CAFÉ Premium
      • 100 ml mleka
      • 1/3 tabliczki  gorzkiej czekolady
      • Konfitura z czarnej porzeczki lub wiśni.

      Przygotowanie

      Mleko i czekoladę umieść w niewielkim garnku i powoli podgrzewaj cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji (możesz też użyć gotowej gorącej czekolady), następnie przelej czekoladę do wcześniej zaparzonej kawy i dodaj 2 łyżeczki konfitury najlepiej z czarnej porzeczki.

      Calimero

      Calimero

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • 30 ml espresso lub 50ml mocnej kawy mokka przygotowanej z MK CAFÉ Premium
      • 70 ml ajerkoniaku
      • 20 ml whisky 
      • bita śmietana

      Przygotowanie

      Ajerkoniak podgrzać z whisky i przelać do szklanki. Następnie dodać kawę i udekorować bitą śmietaną.

      Caf'e la Paris

      Caf'e la Paris

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • 2 filiżanki mocnej gorącej kawy (np. mokka) MK CAFÉ Premium
      • 4 łyżki winiaku 
      • 2 plasterki pomarańczy 
      • 3 goździki 
      • 1 mały kawałek laski cynamonu 
      • 2 szczypty cynamonu 
      • 4 kostki cukru 
      • 2 łyżki bitej śmietany 

      Przygotowanie

      Naszpikować plasterki pomarańczy goździkami. Podgrzać je razem z laską cynamonu, kostkami cukru i winiakiem, aż cukier prawie się rozpuści i zostawić na chwilę do zmacerowania. Wyjąć plasterki pomarańczy i podpalić winiak. Dodać kawę i przelać do filiżanek. Położyć na wierzch czapeczkę z bitej śmietany.

      Kawa Kremowo-kokosowa

      Kawa Kremowo-kokosowa

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • 40 ml zaparzonej i schłodzonej kawy MK CAFÉ Premium
      • 120 ml zimnego mleka
      • gałka lodów śmietankowych
      • 20 ml rumu kokosowego
      • łyżeczka cukru
      • ekstrakt waniliowy
      • kakao lub wiórki czekolady

      Przygotowanie

      Mleko z cukrem i odrobiną ekstraktu waniliowego spienić blenderem na dość sztywną piankę. Dodać lekko roztopione lody i rum. Mieszać zachowując puszystą konsystencję. Do szklanki wlać najpierw kawę, a na to powstały krem. Wierzch można udekorować sproszkowanym kakao lub wiórkami czekolady.

      Espresso Martini

      Espresso Martini

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • 30 ml espresso lub 50ml mocnej kawy (np. mokka) z MK CAFÉ Premium
      • 40 ml schłodzonej wódki
      • 10 ml creme de cacao
      • 25 ml syropu waniliowego
      • kostki lodu
      • Do dekoracji:
      • tarta gorzka czekolada
      • czekoladowa kulka z orzechem

      Przygotowanie

      Wymieszać wszystkie składniki w shakerze z dodatkiem kostek lodu, przelać do schłodzonego kieliszka do Martini. Nabić czekoladowa kulkę na szpadkę i włożyć do kieliszka. Posypać tartą gorzką czekoladą.

      Kawa zaczarowana pomarańczą

      Kawa zaczarowana pomarańczą

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • 150 ml zaparzonej kawy MK CAFÉ Premium
      • Pomarańcza 1 szt.
      • Syrop pomarańczowy 20 ml

      Przygotowanie

      Przygotowanie należy zacząć od wrzucenia do gorącej kawy pokrojonej w paski skórki z mniej więcej ¼ pomarańczy. Filiżankę należy przykryć spodkiem i pozostawić na kilka minut. Następnie w miarę potrzeby osłodzić kawę miodem lub 20ml syropu pomarańczowego. Smak kawy będzie bardziej wyrazisty, a aromat lepiej wyczuwalny, gdy kawałek skórki zostanie zgnieciony tak, aby olejki eteryczne spadły na powierzchnię kawy i na brzegi filiżanki.

      Jabłkowa ekspresja

      Jabłkowa ekspresja

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • 50 g startego jabłka lub musu jabłkowego,
      • 3-4 kostki lodu (może być pokruszony),
      • 60 ml zaparzonej kawy MK CAFÉ Premium,
      • bita śmietana,
      • starta skórka z limonki.

      Przygotowanie

      • Do zaparzonej kawy wrzuć 1-2 kostki lodu. Odczekaj chwilę, aż schłodnieje.
      • Na dno szklanki zetrzyj na tarce 50 g świeżego jabłka lub użyj gotowego musu jabłkowego ze sklepu.
      • Zetrzyj na tarce skórkę z limonki i odłóż ją na bok.
      • Do szklanki wrzuć kostki lodu lub pokruszony lód.
      • Wlej schłodzoną kawę do filiżanki.
      • Udekoruj powierzchnię kawy bitą śmietaną.
      • Posyp bitą śmietanę startą wcześniej skórką z limonki.
      Coffee Sweet Banana

      Coffee Sweet Banana

      Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

      Składniki

      • 30ml espresso lub 50ml mocnej kawy (np. mokka) MK CAFÉ Premium.
      • 40-50ml mleka 3,2%
      • 20ml likieru bananowego
      • 1 banan
      • 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru
      • kruszony lód

        Przygotowanie

        Do miksera/shakera wrzucić kruszony lód, wlać gorącą kawę i wrzucić pokrojonego w plastry banana. Wlać likier, mleko, i na sam koniec dodać cukier. Wszystko mieszać w mikserze/shakerze na najwyższych obrotach przez ok 30sek, a następnie przelać do szklanki lub kieliszka.

        Kawa ananasowa

        Kawa ananasowa

        Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

        Składniki

        • 150 ml kawy MK CAFÉ Premium
        • 20 ml soku ananasowego
        • 30g ananasa z puszki
        • 1 żółtko
        • 120 ml śmietanki kremowej 36% lub bitej śmietany
        • 2 łyżeczki cukru

        Przygotowanie

        Utrzeć żółtko z cukrem, wlać powoli gorącą kawę ciągle mieszając. Następnie wszystko wystudzić, połączyć z sokiem ananasowym i nalać do szklanek dobrze oziębić. Przed podaniem udekorować ubitą mikserem śmietanką lub bita śmietaną, i położyć ananas pokrojony w kostkę.

        Jagodowe Latto

        Jagodowe Latto

        Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

        Składniki

        • 3 łyżeczki konfitury jagodowej,
        • 1 pokruszone ciasteczko,
        • 5-6 kostek lodu (może być pokruszony),
        • 150 ml zimnego mleka,
        • 60 ml zaparzonej kawy MK CAFÉ Premium,
        • bita śmietana,
        • pokruszone ciastko do dekoracji.

        Przygotowanie

        • Zaparz czarną kawę. Jeśli chcesz, aby Twoja kawa była słodsza, dodaj do gorącej kawy dowolną ilość cukru lub wlej zrobiony przez siebie syrop cukrowy.
        • Schłódź kawę wrzucając do niej 1-2 kostki lodu. Odczekaj chwilę.
        • Na dno szklanki nałóż konfiturę jagodową lub świeżo rozgniecione jagody.
        • Pokrusz swoje ulubione ciasteczko do szklanki.
        • Dodaj kostki lodu lub pokruszony lód.
        • Wlej zimne mleko.
        • Delikatnie, po kostkach lodu wlewaj schłodzoną kawę.
        • Udekoruj napój bitą śmietaną.
        • Na bitą śmietanę nałóż odrobinę pokruszonego ciasteczka.
        MaliNOWA

        MaliNOWA

        Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

        Składniki

        • sos czekoladowy do dekoracji szkła,
        • 1-2 kostki lodu (może być pokruszony),
        • 40 ml zaparzonej kawy MK CAFÉ Premium,
        • bita śmietana,
        • 3-4 maliny oraz listki mięty do dekoracji.

        Przygotowanie

        • Zaparz czarną kawę. Jeśli chcesz, aby Twoja kawa była słodsza, dodaj do gorącej kawy dowolną ilość cukru lub wlej zrobiony przez siebie syrop cukrowy.
        • Schłódź kawę wrzucając do niej 1-2 kostki lodu. Odczekaj chwilę.
        • Sosem czekoladowym udekoruj wewnętrzną stronę szklanki w dowolny sposób.
        • Wrzuć do szklanki kostki lodu.
        • Wlewaj schłodzoną czarną kawę na kostki lodu.
        • Udekoruj napój bitą śmietaną.
        • Nałóż owoce malin oraz liść mięty na bitą śmietanę.

         

        Granatowa Kawa

        Granatowa Kawa

        Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

        Składniki

        • 30 ml espresso lub mocnej kawy np. mokka przygotowanej z MK CAFÉ Premium
        • dorodny owoc granatu
        • 2 łyżeczki miodu
        • kostki lodu

        Przygotowanie

        Do shakera wsypać lód, wlać przygotowaną wcześniej kawę, wyciśnięty sok z granatu i dodać miód. Wszystko schłodzić potrząsając shakerem i przelać do niewielkiej szklanki.

        Espresso malinowe

        Espresso malinowe

        Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

        Składniki

        • 30ml espresso lub 50ml mocnej kawy (np. mokka) MK CAFÉ Premium.
        • 10 ml soku lub syropu malinowego nadającego się do kawy
        • bita śmietana 
        • galaretka malinowa w czekoladzie

        Przygotowanie

        Kawę, posłodzić syropem malinowym, a na wierzch dać odrobinę bitej śmietany i posypać obficie pokrojoną w maleńkie kosteczki malinową galaretką w czekoladzie.

        Kawa Choconutta

        Kawa Choconutta

        Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

        Składniki

        • 30 ml espresso lub 50ml mocnej kawy mokka przygotowanej z MK CAFÉ Premium
        • duża łyżeczka kremu czekoladowo-orzechowego 
        • 200 ml mleka 
        • bita śmietanę cynamon, starta czekolada lub kakao - do dekoracji

         

        Przygotowanie

        Do szklanki wlać niedużą ilość gorącego mleka. Do mleka dodać krem czekoladowo-orzechowy i mieszać, aż się rozpuści. Szklankę uzupełnić resztą ciepłego i spienionego  mleka, a po chwili,  bardzo powoli wlać przygotowaną wcześniej kawę, tak aby utworzyły się warstwy.

        Jeśli nie mamy możliwości spienienia mleka, szklankę uzupełnić podgrzanym mlekiem, następnie kawą i na końcu wszystko udekorować bitą śmietaną.


        Mleczną pianę lub bitą śmietanę można dodatkowo udekorować  posypując ją kakao, startą czekoladą lub cynamonem. 

        Kawa Miętowy Kaprys

        Kawa Miętowy Kaprys

        Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

        Składniki

        • 100 ml kawy MK CAFÉ Premium (np. kawy americano lub kawy mokka z dodatkiem gorącej wody albo kawy z ekspresu przelewowego)
        • 2 cząstki czekolady z nadzieniem miętowym
        • 50 ml skondensowanego mleka

        Przygotowanie

        Na dno filiżanki położyć cząstki czekolady z nadzieniem miętowym i zalać je gorącą kawą. Po 2 -3 minutach wymieszać i dolać skondensowane mleko.

        Montowa kawa

        Montowa kawa

        Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

        Składniki

        • 30 ml espresso lub mocnej kawy (np. mokka) MK CAFÉ Premium
        • 1 deser czekoladowy "Monte"
        • 200 ml mleka
        • czekolada gorzka z dodatkiem skórki pomarańczy

        Przygotowanie

        Na dno wysokiej szklanki włożyć cały deser, wlać wcześniej podgrzane i spienione mleko a następnie kawę. Całość posypać startą czekoladą. 

        Lodowe espresso

        Lodowe espresso

        Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

        Składniki

        • 30ml espresso lub 50ml mocnej kawy (np. mokka) MK CAFÉ Premium.
        • 1 gałka lodów waniliowych
        • 1 gałka lodów orzechowych 
        • 1 gałka lodów czekoladowych 
        • 30 ml likieru Adwokat
        • waflowe rurki do dekoracji lodów
        • czekolada

        Przygotowanie

        Do pucharka włozyć po gałce lodów. Następnie na lody wlać gorącą kawę i polać likierem Adwokat. Udekorować rurkami i czekoladą startą na grubej tarce.

        Malinowe Frappe

        Malinowe Frappe

        Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

        Składniki

        • maliny (ok. 20-30 g),
        • łyżeczka cukru,
        • kostka gorzkiej czekolady,
        • pokruszony lód,
        • 60 ml zaparzonej kawy MK CAFÉ Premium,
        • 50 ml śmietanki  30%.

         

        Przygotowanie

        • Do szklanki dodajemy utarte z cukrem i czekoladą maliny.
        • Owoce wystarczy delikatnie rozgnieść widelcem, a kostkę czekolady zetrzeć na tarce.
        • Następnie dodajemy pokruszony lód, na który delikatnym strumieniem wlewamy schłodzone espresso.
          Górę pokrywamy warstwą napowietrzonej śmietany.
        • Kawę możemy udekorować pozostałą ilością wiórków czekoladowych.
        Latte Mrożona

        Latte Mrożona

        Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

        Składniki

        • pokruszone kostki lodu,
        • 60 ml zaparzonej kawy MK CAFÉ Premium,
        • łyżeczka cukru (jeśli pijesz kawę słodzoną),
        • 150 ml zimnego mleka.

         

        Przygotowanie

        Do połowy wysokości przezroczystej szklanki wsypujemy skruszony lód, następnie dodajemy do niej zimne mleko. Resztę dopełniamy przygotowaną i schłodzoną kawą. Żeby warstwy nie wymieszały się,  wlewaj kawę delikatnie, najlepiej po łyżce. Napój możesz podać ze słomką.

        Przed skosztowaniem kawy, składniki należy wymieszać.

        Ice Coffee z lodami waniliowymi

        Ice Coffee z lodami waniliowymi

        Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1 Gwiazdka 1

        Składniki

        • 30ml espresso lub 50ml mocnej kawy (np. mokka) MK CAFÉ Premium.
        • 50ml chudego mleka 
        • 3 kulki lodów waniliowych
        • 1 łyżeczka cukru
        • ½ szklanki lodu
        • Sos czekoladowy przeznaczony do kawy - do dekoracji szklanki

        Przygotowanie

        Do miksera wrzucić lód, na lód wlać gorącą kawę, następnie dolać mleko, dodajać lody i łyżeczkę cukru. Wszystko wymieszać w mikserze na najwyższych obrotach przez ok 30sek a następnie przelać do szklanki wcześniej udekorowanej od wewnątrz sosem czekoladowym.

        COOKIES

        Serwis internetowy www.mkcafe.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies.

        Nie pokazuj więcej tego powiadomienia